Steeds meer straten beginnen met een WhatsApp-groep. Zo ook Matthias van Trigt (35) uit de Coehoornstraat. Waarom wilde hij een WhatsApp-groep opstarten? Hoe deed hij dat? En wat levert het de buurt op? We vragen het hem.
“Ik ben gek op spelletjes,” vertelt Matthias. “In mijn vorige woning heb ik een spelletjesgroep opgezet met buren. Het was een leuke manier om elkaar te leren kennen, zeker in een tijd waarin de wereld soms best eenzaam kan aanvoelen. We gebruikten WhatsApp om met elkaar af te spreken.”
Eenmaal in de Coehoornstraat wilde Matthias iets soortgelijks opstarten. “Ik wist alleen niet of er al een WhatsApp-groep bestond. Daarom nam ik contact op met bewonersplatform Arnhem6811.” Het advies dat hij kreeg: “Maak zelf een groep aan en kijk wat er gebeurt.”
Verschillende groepen
Wat begon als een groep voor spelletjesavonden, groeide uit tot een grotere Community met meerdere groepen. “Naast de ‘Spelerij’ voor spelletjesavonden, hebben we nu bijvoorbeeld een ‘Spullenhoek’. Zo maakt iemand in de straat zelf jam en hebben we met elkaar weckpotjes gespaard en gedoneerd. Ook is er een groep voor buurtpreventie. We zien bijvoorbeeld veel graffiti in de Vijfzinnenstraat en hopen de dader te betrappen.”
Buren kennen en om hulp vragen
Met flyers en posters trok Matthias zo’n 40 buurtbewoners naar de WhatsApp-groepen.“Veel bewoners vinden het leuk dat het er is, anderen kijken de kat uit de boom. Die willen eerst zien en dan geloven. Mijn les is: laat het gaan zoals het gaat. WhatsApp-groepen horen een veilige plek te zijn zonder dat je als bewoner iets móet.”
Toch hoopt Matthias dat nog meer bewoners zich aansluiten. “Het is fijn om je buren beter te leren kennen en te weten dat je altijd iemand om hulp kunt vragen. Zo voel ik me echt meer thuis in de wijk, en dat gun ik iedereen.” (door Nicole Cordewener)
Wil jij ook een WhatsApp-groep starten voor je eigen straat? Matthias deelt hieronder een aantal handige tips.
Zo maak je een WhatsApp-groep aan
- Vraag na of er al een WhatsApp-groep voor je straat is. Dat weten je buren vast wel.
Tip: je kunt eventueel ook contact opnemen met Team LeefOmgeving of bewonersplatforms Arnhem6811 en Arnhem Hart. - Bedenk goed welke groepen je wil toevoegen. Suggesties: Activiteiten, Spullenhoek, Buurtpreventie, Aankondigingen (van nieuwe leden of andere belangrijke informatie).
Tip: haak eventueel de wijkagenten aan voor de groep over buurtpreventie. - Maak in Whatsapp de Community en groepen aan.
Tip: maak ook een apart e-mailadres aan, dan hoef je niet alle communicatie via je eigen mailadres te laten lopen. - Maak flyers om de WhatsApp-groep te promoten. Zet in de flyer:
– het mailadres voor meer informatie
– een QR-code om lid te worden van je Community
– een korte uitleg van wat je Community is
– het verzoek om de flyer op een zichtbare plek op te hangen (dan hoef je niet een flyer in élke brievenbus te stoppen). - Spreek je buren ook rechtstreeks aan. Mond-tot-mondreclame werkt vaak het beste.
- Het is handig om via het Aankondigingen-groepje van de Community regelmatig een teken van leven te geven, zeker aan mensen die nieuw lid zijn.
- Je hebt nu alles gedaan wat je kon doen. Heb vooral geduld en blijf mensen aanmoedigen om de Community-groepen te gebruiken.
- Is het drukker in je Community en groepen? Dan kun je andere leden vragen om mee te helpen met het beheer. Zo ligt niet alle verantwoordelijkheid bij jou.
Succes en veel plezier!