Search
Close this search box.

WERKGROEP GROEN: “DE BINNENSTAD MAG NOG VEEL GROENER’’

door arnhem6811
| mei 30, 2024 | Nieuws

De foto hierboven werd in de winter van 1981 gemaakt in de Arnhemse binnenstad. Tegenwoordig ziet deze plek er heel anders uit, maar Arnhemmers die al wat ouder zijn herkennen het waarschijnlijk nog wel.

Om een hint te geven: op een van de bankjes zie je het beeld van Ouwe Jan, dat 42 jaar na dato nog steeds op deze plek staat. En ook de drie bomen staan er nog steeds, al zijn ze tegenwoordig een stuk groter.

Het stadsparkje op de foto ligt achter het Eiland, met links de Wielakkerstraat en rechts de Zwanenstraat. Begin jaren negentig verdween dit parkje toen de Bijenkorf hier uitbreidde. Na het vertrek van de Bijenkorf uit Arnhem, trok de Primark in het pand.

Op het moment dat de foto genomen werd, was het park achter de Bijenkorf net een paar jaar aangelegd. Als je nu in de 7 straatjes loopt zou je het niet zeggen, maar eind jaren zeventig was dit een van de meest verpauperde stukjes Arnhem.

Nadat bewoners van de binnenstad in opstand kwamen, kwam de gemeente in actie. Een deel van de verpauperde panden aan de Wielakkerstraat werd gesloopt en vervangen door nieuwe sociale woningen. Het braakliggende terrein achter de Bijenkorf werd tijdelijk ingericht als park. De Bijenkorf had ook toen al plannen om uit te breiden, maar uiteindelijk duurde het nog twaalf jaar voor de nieuwbouw er kwam en het park verdween.

Leuk weetje: uit archeologische opgravingen die destijds gedaan zijn, weten we dat dit stukje van de binnenstad een van de alleroudste stukjes Arnhem is. Er zijn vondsten gedaan die teruggaan tot de 9e eeuw.

Recente Berichten

Binnenstadskrant

Onze redactie is altijd op zoek naar nieuw talent. Dus woon jij in de binnenstad? En wil je graag jouw schrijfkunsten inzetten voor onze wijk?

Dan ben je van harte welkom! Laat een bericht achter het contactformulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om kennis te maken. We kijken ernaar uit om samen met jou de volgende editie te maken!