Groenplan: op naar de groenste binnenstad van Nederland!

Zie jij in de binnenstad liever bomen en planten, of steen en beton? Wij weten het wel! Daarom zetten we ons bij Arnhem6811 in voor het vergroenen van de binnenstad. Dat voorkomt hittestress en waterproblematiek, wat beter is voor het stadsklimaat. Daarnaast vergroot het de biodiversiteit en ziet het er natuurlijk veel mooier uit. Als het aan ons ligt, dan wordt Arnhem de groenste binnenstad van Nederland!

Over het Groenplan (2017-2019)

Samen met de ondernemers van het Platform Binnenstad Arnhem en de gemeente Arnhem hebben we de binnenstad van Arnhem groener gemaakt. Dit deden we aan de hand van het Groenplan. Hierin beschreven we onder meer welke typen groenvoorzieningen passen bij de identiteit en sfeer van de verschillende kwartieren in de binnenstad. Het plan biedt inspiratie en laat zien wat er allemaal mogelijk is.

Hoe werkte het Groenplan?

Met het Groenplan konden bewoners of ondernemers tegen aantrekkelijke voorwaarden groen aanschaffen. De samenwerkende partijen namen het grootste deel van de kosten (tot 80-90%) voor hun rekening. Bewoners of ondernemers zorgden zelf voor het kleine onderhoud aan de geveltuintjes, het klimgroen en de boom- en plantbakken. De gemeente doet het grote onderhoud, zoals het snoeien van klimgroen boven de 2,5 meter. Lees ook het artikel in de Arnhemse Koerier.

Wat leverde het op?

Dankzij het Groenplan is de binnenstad verrijkt met ruim 300 groene elementen. Denk hierbij aan mobiele plantenbakken, boom- en heesterbakken, geveltuintjes en klimgroen. Tientallen bewoners en ondernemers hielpen mee om van het Groenplan een succes te maken. Daar zijn we enorm trots op! Ook tijdens onze laatste wijkenquête bleek dat bewoners de vergroening van het centrum waarderen.

Wil jij helpen vergroenen?

Op dit moment is het Groenplan afgerond, maar wij vinden dat het altijd groener kan in de binnenstad. Jij ook? En wil je ons een handje helpen? Dat kan!

Heb je al een idee? Daar zijn we heel nieuwsgierig naar! Vul een aanvraag in voor het wijkbudget en wij denken graag met je mee.

● Weet je nog niet hoe je wilt vergroenen, maar wil je wel helpen? Super! Dan brengen wij je graag in contact met onze Projectgroep Groen. Vul jij het contactformulier in? Dan doen wij de rest.