Architectenbureau Feenstra

Architectenbureau Feenstra/ Stella by Starlight (Coehoornstraat 10 D/ 33)

Het Coehoornkwartier is tegenwoordig een creatieve hotspot, maar dat was het vroeger eigenlijk ook al. Voor de Tweede Wereldoorlog lag het ingeklemd tussen station en haven. Er was industrie en overal had je kleinere en grotere bedrijven. Op de plaats van de haven liggen nu de oprit van de Nelson Mandelabrug en de Blauwe Golven. Er stonden arbeidershuisjes aan de Vijfzinnenstraat en herenhuizen aan de Bergstraat en de Utrechtsestraat. Hotels waren vooral aan het Stationsplein te vinden en op de hoek van de Coehoornstraat en het Nieuwe Plein lag de Kleine Eusebius, een rooms-katholieke, neogotische kerk. Nu is er een park.

Daar tegenover heeft zich in het kantoor van architectenbureau Feenstra het eetcafé Stella by Starlight gevestigd (vroeger Coehoornstraat 10 D, nu 33). De architect Gerrit Feenstra (1890-1985) heeft veel in Arnhem gebouwd, onder andere de school van het tekengenootschap “Kunstoefening” (tegenwoordig De Coehoorn). Hij heeft alles uit de kast gehaald voor het ontwerp van zijn kantoor. Dat kun je wel zien aan het siermetselwerk aan de zijkant en de monumentale afwerking van de achterkant. Toen hij in 1943 door de Duitsers uit zijn woning op Alteveer gezet werd, ging hij er zelf wonen.

Het monumentale bedrijfspand is nu sterk verwaarloosd en er is graffiti tegen het siermetselwerk aan de zijkant gespoten. Dit oppimpen past niet bij de zakelijke stijl van het Bauhaus-achtige pand. Maar dat zullen de studenten van Artez die bij Stella komen al wel gemerkt hebben.

 

Ronald Wientjes


Achterkant van Stella by Starlight

© Copyright 2018 – arnhem6811.nl | WebDesign by Maatwerk24

© Copyright 2018 – arnhem6811 | WebDesign by Maatwerk24 | Privacy Statement