Arnhem is de aantrekkelijkste groene stad van Nederland. Het centrum is juist weinig groen, al gebeurt er wel het een en ander. “Maar er kan nóg meer”, vinden Kees Kant en Marcel Rol van de werkgroep Groen van bewonersplatform Arnhem6811.

“Zo’n 1,5 meter onder het Singelpark loopt een beek die uitkomt in het Musispark”, weet Kees. “Haal die boven. Dat is niet zo ingewikkeld of duur.” Samen met Marcel legt hij een voorstel neer bij de gemeente, die erop wijst dat het waterschap verantwoordelijk is voor de beken. “Zo gaat het vaak”, zuchten ze. “Het is lastig om iets voor elkaar te krijgen in de binnenstad: overal zitten kabels en leidingen onder de grond. En je moet ook rekening houden met allerlei andere partijen en evenementen.”

Behaalde successen
Ze hebben al een aantal successen behaald. Marcel geeft een voorbeeld: “Arnhem Proeft vond plaats in het Musispark, een fantastische locatie natuurlijk daarvoor, maar er was enorm veel schade aan bomen en groen. Dat hebben wij benoemd. Deze zomer vond Arnhem Proeft daarom plaats op de markt. En de wethouder heeft aangegeven dat ze hier rekening mee houden bij het plannen van evenementen.”

Als werkgroep Groen dachten ze ook mee over de inhoud van de Wijkgroenagenda. “We hebben een ander maaibeleid voorgesteld voor het Velperpleinpark”, vertelt Marcel. “Als je minder maait, dan is er meer ruimte voor insecten, bijen en vlinders. Ook komt er nog groen op het Land van de Markt. De gemeente laat onderzoeken wat hier mogelijk is.”

Tips en suggesties blijven geven
Het duurt even, maar de binnenstad wordt langzaam steeds groener. Denk aan het Gele Rijders Plein en de plannen voor de Rijnkade. “Maar er kan nog veel meer”, vinden ze. “Als bewonersplatform blijven we tips en suggesties aan de gemeente geven. Hopelijk kunnen zij er dan iets mee. Want alleen samen krijgen we het voor elkaar dat de binnenstad net zo groen wordt als de rest van de stad.”
Deze zomer stuurden Kees en Marcel een brief met groen-voorstellen naar de gemeente. Lees de brief van Arnhem6811 en de reactie van de gemeente.

En heb jij ideeën over een groenere binnenstad? Wil je graag meedenken? Je bent van harte welkom! Mail naar info@arnhem6811.nl.