De binnenstad van Arnhem ziet er sinds de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog heel anders uit dan daarvoor. Straten en historische panden verdwenen. En zelfs wanneer panden de oorlog overleefden, zijn ze op oude foto’s soms moeilijk te herkennen.

De foto hierboven is daar een goed voorbeeld van.

De foto werd in de jaren dertig genomen in de Koningstraat, die in die tijd helemaal doorliep tot aan de Markt. Het pand rechts op de foto staat er nog steeds. Het is het Duivelshuis.

Het Duivelshuis heeft vrijwel zonder schade het oorlogsgeweld doorstaan. Dat is opmerkelijk, want de panden ernaast werden volledig verwoest.

Het pand links naast het Duivelshuis is het oude stadhuis van Arnhem. Links voorbij het poortje zie je nog net een deel van het “het venduehuis der notarissen”. Dit was een veilinghuis waar in beslag genomen goederen, vaak na een betalingsachterstand, werden verkocht. Dit pand werd net als het stadhuis tijdens de oorlog verwoest.

Op deze plek vind je nu de ingang van het stadhuis dat begin jaren zestig gebouwd werd.