De binnenstad van Arnhem heeft in de loop der jaren steeds een ander uiterlijk gekregen. Jarenlang werden panden die in de weg stonden zonder pardon gesloopt om vervangen te worden door nieuwbouw.

De straat die je hierboven op deze foto ziet is daar een goed voorbeeld van.

Wat je hier ziet is de Bovenbeekstraat in 1965. Het gebouw dat prominent aan de linkerkant van de straat staat is het hoofdbureau van politie. Aan de balken die tegen de voorgevel zijn aangebracht kun je al zien dat het gebouw in slechte staat was. Tegenwoordig zouden we ervoor kiezen om het gebouw grondig te restaureren.

Maar in de jaren zestig heerste in Arnhem nog de Wederopbouwgedachte. En die hield in dat je de Vernieuwing niet moest tegenhouden door oude meuk op te lappen. Plat die handel! Dan zien we daarna wel wat we er dan voor in de plaats gaan zetten.

Nadat het politiebureau gesloopt was, ontstond er een lege vlakte die na een tijdje werd opgevuld door de beroemde poffertjeskraam van de familie Bek. Nadat de poffertjeskraam in de jaren tachtig verdween, werden er op de plek van het politiebureau sociale huurwoningen neergezet met op de begane grond winkels.

Curieus detail: tot ver na de Slag om Arnhem heeft een Britse soldaat zich maandenlang verscholen in het politiebureau. Robert Peatling zat tot 31 oktober 1944, ruim een maand nadat de Slag om Arnhem eindigde, verscholen op de zolder van het politiebureau. Peatling kreeg daarna een paar maanden onderdak bij verzetsman Johan Penseel aan de Jansbinnensingel, voor hij naar een onderduikadres bij Barneveld werd gebracht.

Je leest het hele verhaal hier terug:
http://www.slag-om-arnhem.nl/een-britse-soldaat-blijft-tot-ver-na-de-evacuatie-achter-in-arnhem/