We zoeken expats in Arnhemse binnenstad.

Do you live in our beautiful city center? And are you originally from another country? Then we are looking for you! In each edition of the Binnenstad krant (news from our city center) we introduce a local that has come to live in Arnhem. Why did you come here and what do you love about our city center? Do you want to share your story? Please contact us and we will schedule an interview!

Check out the interview we did with Natalia from Russia: 

In onze binnenstad wonen ook veel expats. Hoe ervaren zij wonen in Arnhem?

Wat zijn de verschillen met waar ze vandaan komen?

Dit keer Natalia Brondiak (59) uit wereldstad Moskou.
“Eigenlijk is Arnhem maar klein als je het vergelijkt met Moskou. Je kunt het wel vergelijken met heel Nederland”, stelt ze. “Het leven in Moskou is veel zwaarder, want er is meer concurrentie. Ook zijn de afstanden groter.

Toen ik vorig jaar drie weken in Moskou bij mijn moeder was, ben ik 5 kilo afgevallen door al het
wandelen. Maar ik neem altijd snoep en chocolade mee terug uit Rusland, dus ik kom het ook zo weer aan.” Doordat ze ook in een klein dorp in de Russische Oeral heeft gewoond en in Letland, is
ze wel wat gewend. Ook woont ze al sinds 2010 in ons land. Kleine verschillen vallen haar al niet meer op. “Maar er zijn wel wat dingen die ik nog steeds gek vind, zoals dat kinderen thuis worden
geboren. En dat mannen en vrouwen in het ziekenhuis op één kamer liggen. Oh, en naturistencampings!”

Wandelend Arnhem verkennen
Vanaf 2015 woont ze in Arnhem in een fijn appartement met grote raampartijen en een prachtig uitzicht op de AKU-fontein. “Ramen lappen duurt alleen wel een dag!”, lacht ze. “Ik was nog nooit in Arnhem geweest, maar ‘hoofdstad van Gelderland’ klonk wel goed. En ik had  woonruimte nodig na een gestrande relatie in Brabant. Ik ben in de zomer verhuisd en ging veel wandelen om Arnhem beter te leren kennen.
Vooral de Eusebius- en Walburgiskerk vond ik interessant. Als voormalig docente Russisch, Engels en Duits heb ik veel interesse in talen, maar ook geschiedenis.” Inmiddels doet ze het vanwege haar gezondheid rustig aan. Ze vrijwilligt nu als gastvrouw bij buurtcentrum De Lommerd in het Spijkerkwartier. En ze heeft stiekem nog een droom: “In Moskou raakte ik via mijn werk betrokken bij een internationale club voor diplomatenvrouwen. Dat was zo leuk om te doen!

Ik zou zoiets ook graag in Arnhem oprichten, maar ik heb hulp nodig omdat ik niet zo goed Nederlands spreek. Ook zou ik het leuk vinden om meer over de geschiedenis van Arnhem uit te zoeken. Ik wil hier niet meer weg en leer graag meer over de stad waar ik zo fijn woon!”
Wil jij Natalia helpen met de club of het uitzoeken van geschiedenisvraagstukken? Ze beloont je hulp graag met Russische chocolade!

Deel jij graag jouw ervaringen als expat? Laat het weten via info@arnhem6811.nl.