Als Arnhem6811 hebben wij bij Synchroon aangegeven dat we verkeersongelukken en problemen voorzien bij de uitgang van de geplande fietsenstalling. Ook hebben we aangestipt dat we in de plannen graag een verwijzing naar het Feestaardvarken zouden terugzien.Afgelopen maand werd het Feestaardvarken weg getakeld. Gisteren maakte projectontwikkelaar Synchroon het eerste ontwerp bekend voor de woningen die op deze plek in de Arnhemse binnenstad gebouwd gaan worden.

Op de hoek tussen de Kortestraat en het Kleine Oord komen in totaal 55 koopwoningen. Op de begane grond komt commerciële ruimte en een grote overdekte fietsenstalling die door de gemeente Arnhem beheerd wordt.

In de plannen van Synchroon komt de Gortemakerssteeg weer terug. Vanuit de Kortestraat loopt deze steeg tot aan de ingang van Bar de Groen en Theater aan de Rijn. Hier is ruimte gepland voor een grote stadstuin: de Bartokhof. Aan de westkant van deze tuin wil Synchroon vijf stadsvilla’s bouwen.

Tussen de Gortemakerssteeg en het Kleine Oord komt een gevarieerd gebouw waar het grootste gedeelte van de woningen bedacht is. Synchroon wil in verschillende segmenten bouwen: van huizen voor middeninkomens tot aan exclusieve penthouses.

Volgens architect Sjim van Beijsterveldt van architectenbureau Bedaux De Brouwer heeft de realisatie van woningen in het hoge segment het voordeel dat er extra geld is om iets moois neer te zetten.

Volgens Van Beijsterveldt was de grootste uitdaging van het ontwerp om de bebouwing te laten aansluiten bij de bestaande bebouwing. In de Kortestraat zijn dat kleine panden uit de negentiende eeuw. Aan het Kleine Oord is dat een bouwblok uit de jaren tachtig.

Het resultaat is een gebouw dat aan de kant van de Kortestraat relatief laag is en aan het Kleine Oord relatief hoog. De bouwhoogte varieert van drie bouwlagen aan de westkant, tot aan maximaal zes bouwlagen aan de oostkant van de bouwlocatie.

Er komt geen parkeergarage voor bewoners onder het gebouw. De nieuwe bewoners kunnen straks parkeren in de Rozet parkeergarage. Deze garage wordt binnenkort grondig opgeknapt en uitgebreid met 60 extra parkeerplaatsen. Deze extra parkeerplaatsen zijn vooral bedoeld voor bewoners van ‘BK40’ zoals de werktitel van de nieuwbouw nog steeds luidt.

Nu het eerste ontwerp er ligt, wil dat niet zeggen dat er snel gebouwd gaat worden. In de planning van Synchroon gaat de eerste schop pas over twee jaar de grond in. De woningen worden in 2024 opgeleverd.
Synchroon hanteert een ruime planning omdat het bestemmingsplan voor het terrein moet worden aangepast. Dat zorgt voor een jaar extra voorbereidingstijd.

Het Bartokpark blijft tot de eerste werkzaamheden plaatsvinden beheerd worden voor de gemeente. Wethouder Bob Roelofs geeft aan dat hij niet afwijzend staat tegen een tijdelijke invulling van het parkje.
“Ik hoor graag de ideeën daarvoor vanuit de stad.”