Groeten uit het Coehoornkwartier – Stokvis

 

W.J. Stokvis’ Koninklijke Fabriek van Metaalwerken zat voor de Tweede Wereldoorlog door de hele wijk. In haar lange bestaan bezat zij ook nog vestigingen in andere delen van de stad aan de Verlengde Rijnkade en de Oeverstraat. Bovendien had het bedrijf filialen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Stokvis was een belangrijke werkgever voor Arnhem. Het hield zich met uiteenlopende activiteiten in de metaalsector bezig. Er werden metalen artikelen voor sanitair, zoals kranen gefabriceerd, maar ook elektrische apparaten, stalen meubels en kamer- en ganglampen. Het meest bekend is misschien wel de serie Oudhollandse lampen, maar naast deze traditionele modellen werden er voor die tijd ook moderne lampen op de markt gebracht (onder andere Art Déco). Een bekend ontwerper daarvan was J.C. Stoffels, die van 1906 tot 1935 “artistiek vormgever” van Stokvis was. Het Nieuw Arnhemsch Adresboek uit 1922 vermeldt hem als “teekenaar” St. Antonielaan 226. Daarnaast installeerde het bedrijf (heel modern toen) centrale verwarming en had het een autohandel aan de Oude Kraan. Daar stond ook de eerste fabriek uit 1890, die zwaar beschadigd de Slag om Arnhem overleefde.


Eerste fabriek van Stokvis uit 1890 aan de Oude Kraan 1945 (Foto GldA 1534-144; Jaquet)

Op de achtergrond is de achterkant van de nieuwe fabriek te zien. Die werd in twee etappes op een stuk grond aan de Vijfzinnenstraat gebouwd, waarschijnlijk rond 1910. Ze lag stukken hoger met de voorkant aan de Vijfzinnenstraat en met de rug naar de Oude Kraan.


Voorkant van de nieuwe fabriek van Stokvis aan de Vijfzinnenstraat gezien in de richting van de Bergstraat (1919)

 


Vijfzinnenstraat richting Bergstraat in 2018

 

Rechts, iets meer terug op de hoek van de Wolvengang had je van 1984 tot eind 2007 de Goudvishal, een poppodium voor onder meer Punk, Metal en Hardcore. De naam borduurde voort op de Stokvishal, die tussen de Oeverstraat en de Langstraat gestaan had, ongeveer waar tegenwoordig parkeergarage Rozet is. Het was een oude fabriekshal van de firma Stokvis, die vanaf eind jaren zestig tot 1983 als poppodium diende. Er traden onder andere bands als Massada, The Meteors, Normaal, Fungus, Gruppo Sportivo en de Sex Pistols op.

 

 


Stokvishal rond 1980 (GldA 1524-3357 Fotograaf Gemeentearchief Arnhem)

 

Ronald Wientjes

Lees meer van Groeten uit het Coehoornkwartier van Ronald Wientjes

 

#Amsterdam
#Arnhem
#Coehoornkwartier
#Den Haag
#Fungus
#Goudvishal
#Gruppo Sportivo
#Massada
#Normaal
#Oeverstraat
#Oude Kraan
#Punk
#Rotterdam
#Rozet
#Sex Pistols
#Slag om Arnhem
#Stokvis
#Stokvishal
#the Meteors
#Verlengde Rijnkade
#Vijfzinnenstraat