Groeten uit het Coehoornkwartier – Holsboer Optometrie

 

Holsboer Optometrie (Stationsplein 12) is de tegenhanger van hotel Haarhuis, maar wel een paar maten kleiner. Het is gevestigd in een pand uit de tijd van de wederopbouw. Het Stationsplein had zwaar te lijden gehad onder het geweld van de Tweede Wereldoorlog en de herenhuizen aan de zuidkant waren grotendeels verwoest. Holsboer was niet de eerste gebruiker na de oorlog. In 1962 huisvestte het pand de toonzaal van Ruys kantoormachines: schrijf-, tel-, reken-, boekhoud-, factureer-, frankeer- en zegelmachines, ponsbandapparatuur enz., enz. enz. Daarboven (Stationsplein 11) zat A.S.S.O.: Arnhemse School voor Schriftelijk Onderwijs.


Coehoornstraat, hoek Stationsplein (2018)

Op de zijkant van het gebouw en op een latere aanbouw aan de Coehoornstraat is nu een grote muurschildering gespoten. Dit gebeurt wel meer, vaak op panden die gesloopt gaan worden. Ik ben er niet helemaal zeker van of de afgebeelde mevrouw een tevreden klant van Holsboer, of een teleurgestelde cursist van A.S.S.O. voor moet stellen. De tranen hebben me aan het twijfelen gebracht. Stay Focused helpt me ook al niet veel verder.


Magazijn van Blikman & Sartorius (Coehoornstraat 1) rond 1927 (Foto GldA 1501-04-2677)

 

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw was op deze plek het magazijn van Blikman & Sartorius (Coehoornstraat 1). De winkel zat net om de hoek in een oud herenhuis aan het Stationsplein (Stationsplein 17). Ze verkochten schrijf- en rekenmachines, maar ook andere kantoorspullen. De foto moet genomen zijn kort na de aanschaf van de eerste bedrijfswagen. Tussen 1925 en 1929 kreeg Blikman & Sartorius vergunning van de gemeente Arnhem om hem in de Coehoornstraat te mogen wassen.

Ronald Wientjes

Lees meer van Groeten uit het Coehoornkwartier van Ronald Wientjes