Groeten uit het Coehoornkwartier – Hotel Haarhuis

Heel lang geleden, zo rond 1903, bestond hotel Haarhuis nog niet. Het ligt net op de rand van het Coehoornkwartier. Wel had je toen verschillende hotels aan het Stationsplein. Ze droegen deftige namen, zoals Hôtel de la Station en Hotel Continental “Terminus”, aanbevelend Karel Appel. Maar ook was er iets later het eenvoudige hotel De Klok (Stationsplein 4). Ze zijn nu allemaal verdwenen, Haarhuis is gebleven.

In de villa waar in 1918 H.A. Haarhuis een hotel-lunchroom-restaurant vestigde, Nieuwe Plein 27, woonde in 1903 nog de rentenier C. Hendriks. Maar in 1915 runde M. Bervoets er al een lunchroom.

Ansichtkaart rond 1903 van de villa waarin 1918 hotel Haarhuis gevestigd werd, Stationsplein hoek Nieuwe Plein.

Naast de villa van Hendriks stond in 1903 een kiosk waar je coffee to go kon krijgen en “Chocolaad A. Driessen”. Achter de kiosk is het tuinhek van de villa te zien. Daarachter lag een grote open ruimte van de begraafplaats Vliegerenberg, die buiten gebruik gesteld was. Op het terrrein van de begraafplaats is “Kunstoefening” (tegenwoordig De Coehoorn) gebouwd. De voorkant van “Kunstoefening” was lang na de Tweede Wereldoorlog nog vanaf het Stationsplein zichtbaar. Het plein had naar het zuiden een open en groen karakter, totdat hotel Haarhuis het gat opvulde.


Hoek Stationsplein-Nieuwe Plein met rechts de glazen pui van de nieuwbouw van Haarhuis waarmee het Stationsplein opgevuld werd

Ronald Wientjes

Lees meer van Groeten uit het Coehoornkwartier van Ronald Wientjes